Suplementacja w
aspekcie dobranej diety
W branży fitness istnieje
powiedzenie, że dieta to 70% sukcesu. Pozostałą część stanowią trening oraz
suplementacja. Trafne spostrzeżenie. Nic nam nie przyjdzie po wyczerpujących ćwiczeniach,
jeśli nie dostarczymy po nich dobrej jakości kalorii z pożywienia. I co jeszcze
ważniejsze, dostarczyć takich makroskładników, które są zbieżne z naszymi
celami treningowymi! To właśnie dieta, a nie suplementacja kieruje przemianami
zachodzącymi w organizmie człowieka, warunkując takie aspekty jak siła, masa,
czy rzeźba. Oczywiście nie jest to jedyny wyznacznik, bo nie nabędziemy siły
tura poprzez pochłanianie olbrzymiej liczby kalorii i trening 2-kilowymi hantlami.
Potrzebne do tego są stałe przeciążenia mięśni wpływające na adaptację do
treningu na ciężarach bliskich maksimum oraz specjalne techniki treningowe
zwiększające intensywność ćwiczeń. Jeśli jednak miałbym określić najważniejszy
aspekt wpływający na nasze osiągi, byłaby to dieta. Większość efektów w zmianie
sylwetki osiągamy poprzez odpowiednie hamowanie lub rozpędzanie metabolizmu. To
właśnie dlatego aminokwasy rozgałęzione (BCAA) dorobiły się opinii suplementu
spalającego tłuszcz, podczas gdy tak naprawdę promują jedynie przyrost suchej
masy ciała, zabezpieczają mięśnie przed katabolizmem i działają antystresowo.
Dlaczego więc poleca się je na cyklach redukcji masy ciała jako „środek
spalający tłuszcz”? Dzieje się tak z racji obecności w tym preparacie aminokwasu
leucyny, która zwiększa skuteczność insuliny, bez drastycznego jej wyrzutu.
Efekt jest taki, że transport aminokwasów i glukozy do mięśni jest znacznie
szybszy, a jednocześnie dalej możemy spalać tłuszcz, ponieważ niski poziom
insuliny sprzyja temu procesowi. Ta metoda wpływa między innymi na budowę
„pieców komórkowych” jakimi są mitochondria, a co za tym idzie mamy więcej
„fabryk” do spalenia energii, która w trakcie wysiłku tlenowego (aeroby) będzie
pobierana z tkanki tłuszczowej. BCAA mogą więc zostać użyte zarówno w celu
spalania tłuszczu jak i promowania przyrostów suchej masy mięśniowej. To samo
można powiedzieć o innych suplementach jak odżywki węglowodanowo-białkowe
(gainery), koncentraty węglowodanowe i inne. U niektórych osób mogą powodować
przyrosty masy mięśni i jednocześnie redukcję tłuszczu. Wszystko to za sprawą
rozpędzenia metabolizmu. Dlaczego tak się dzieje? Ciało „chętniej” staje się
szczupłe i umięśnione w momencie, gdy na bieżąco dostarczamy mu zbilansowanych
kalorii oraz nadajemy bodźce do zwiększenia masy i siły mięśni, na przykład
przez trening siłowy. Kiedy ilość wysiłku przewyższa próg, do którego organizm
został przyzwyczajony, staje się to do niego sytuacja stresową, którą
interpretuje jako ciężkie warunki, do których musi się przystosować, lub
zginie. Oczywiście jest to sytuacja wyolbrzymiona, ale właśnie dzięki temu prędkość
metabolizmu zostaje na tyle zwiększona, że możliwe jest zwiększanie rozmiaru
mięśni i jednoczesne spalanie tłuszczu. Wszystko jest kwestią odpowiedniej
suplementacji i diety dopasowanych do naszych celów treningowych.
Spalacze tłuszczu –
czym są i jak można je wykorzystać
Spalacze
tłuszczu jak sama nazwa wskazuje, mają redukować tłuszcz zapasowy w naszym
organizmie. Jednak nawiązując do poprzedniego akapitu, można wysnuć wniosek, że
jeżeli nasza dieta nie będzie charakteryzowała się obniżoną kalorycznością
zgodnie z założeniami diety redukcyjnej, spalacze tłuszcze wcale nam nie
pomogą. Być może podniosą szybkość metabolizmu, co pozwoli nam się bezkarnie
zajadać owsianką i ulubionymi frykasami bez konsekwencji zwiększenia obwodu w
pasie, ale nie spalimy przy takim systemie tłuszczu zapasowego. Substancje te
można podzielić na termogeniczne i lipolityczne. Co kryje się pod tymi
terminami?
Lipoliza jest procesem spalania tłuszczów wypełniających wnętrza
komórek tłuszczowych. Organizm dzięki działaniu hormonów nadnercza – adrenaliny
i noradrenaliny za pośrednictwem znajdujących się w błonach komórek
tłuszczowych receptorów pobudza je do intensywnych przemian energetycznych.
Spalają się wówczas tłuszcze i uwalnia się energia chemiczna, która jest
konieczna do życia oraz energia cieplna niezbędna do utrzymania stałej
temperatury ciała.
Termogeneza to ogół procesów metabolicznych prowadzący do utrzymania stałej temperatury organizmu. Najprościej mówiąc, termogeneza to efekt uboczny spalania wysokoenergetycznych substancji pozwalający na ogrzanie ciała i utrzymania jego stałej, właściwej temperatury, a niekiedy lekko podwyższonej. Ta energia cieplna może być wytwarzana na drodze spalania związków zawartych w pokarmie, lub magazynowanych w postaci tłuszczów zapasowych w warunkach deficytu kalorycznego. Substancje te niezależnie od ilości spożywanych kalorii powodują intensyfikację przemian lipidowych – uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych i ich spalanie z uwolnieniem energii cieplnej. Dlatego przy przyjmowaniu ilości kalorii wykraczającej nieco poza zapotrzebowanie organizmu, masa naszego ciała stoi w miejscu. Nie liczmy jednak na spektakularny efekt spalenia tkanki tłuszczowej. Niekiedy spalacze tłuszczu zawierają substancje odwadniające (diuretyki) jak ekstrakt z pokrzywy lub mącznicy lekarskiej. Pierwszym efektem spadku wagi będzie zatem pozbycie się nadmiaru wody, nie zaś spalenia tłuszczu.
Termogeneza to ogół procesów metabolicznych prowadzący do utrzymania stałej temperatury organizmu. Najprościej mówiąc, termogeneza to efekt uboczny spalania wysokoenergetycznych substancji pozwalający na ogrzanie ciała i utrzymania jego stałej, właściwej temperatury, a niekiedy lekko podwyższonej. Ta energia cieplna może być wytwarzana na drodze spalania związków zawartych w pokarmie, lub magazynowanych w postaci tłuszczów zapasowych w warunkach deficytu kalorycznego. Substancje te niezależnie od ilości spożywanych kalorii powodują intensyfikację przemian lipidowych – uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych i ich spalanie z uwolnieniem energii cieplnej. Dlatego przy przyjmowaniu ilości kalorii wykraczającej nieco poza zapotrzebowanie organizmu, masa naszego ciała stoi w miejscu. Nie liczmy jednak na spektakularny efekt spalenia tkanki tłuszczowej. Niekiedy spalacze tłuszczu zawierają substancje odwadniające (diuretyki) jak ekstrakt z pokrzywy lub mącznicy lekarskiej. Pierwszym efektem spadku wagi będzie zatem pozbycie się nadmiaru wody, nie zaś spalenia tłuszczu.
Inne możliwości
wykorzystania spalaczy tłuszczu
Biorąc pod
lupę określone składniki spalaczy tłuszczu, dochodzimy do wniosku, że większość
z nich powoduje zwiększenie intensywności treningu. Badania prowadzone u
ćwiczących osób sugerują, że wydzielająca się podczas wysiłku fenyloetyloamina
może wywoływać fenomen euforii biegacza, objawiający się poprawą nastroju oraz
zwiększeniem wytrzymałości i odporności organizmu na ból. Poziom
fenyloetyloaminy zwiększa się w organizmie wraz ze wzrostem intensywności
ćwiczeń. Zwiększa także jasność umysłu i poziom skupienia, co przydaje się zwłaszcza
przy obniżonej zawartości węglowodanów w diecie. Inne związki należące do
metyloksantyn jak guarana i kofeina przyspieszają tempo metabolizmu, pobudza
uwalnianie kwasów tłuszczowych do krwiobiegu, wpływa oszczędzająco na zasoby
glikogenu i białek w mięśniach. Z kolei guggulsterony, to substancje, które
pobudzają do pracy jeden z najważniejszych gruczołów, mających wpływ na
spalanie tkanki tłuszczowej i nabywanie suchej masy mięśniowej – tarczycę.
Tarczyca produkuje hormony, które wpływają na tempo spalania tłuszczu, tempo
metabolizmu oraz warunkują termogenezę. Im produkcja hormonów tarczycy jest
niższa, tym trudniej zgubić zbędne kilogramy. I odwrotnie – jeśli ilość tych
hormonów jest duża, łatwiej jest zgubić zbędną tkankę tłuszczową. Winpocetyna
ułatwia znacznie postrzeganie rzeczy, które dzieją się wokół nas, dlatego tak
chętnie zażywają ją zawodnicy sportów ekstremalnych. Wszystkie wymienione
powyżej aspekty sprowadzają się do możliwości wykonania intensywniejszego,
dłuższego wysiłku w pełnym skupieniu i obniżeniu progu bólu. Jest to bardzo
atrakcyjne trio dla każdego sportowca, traktującego swoje wysiłki serio, nie
tylko w celu spalenia tkanki tłuszczowej, ale lepszej regeneracji,
kształtowaniu wytrzymałości i polepszonej percepcji.
Substancje
zawarte w spalaczach tłuszczu nadają się nie tylko do zmniejszania ilości
tłuszczu w organizmie, ale mogą także stanowić środek zwiększający intensywność
treningu poprzez zwiększenie koncentracji w trakcie wysiłku, wytrzymałości oraz
wzmocnić odporność organizmu na ból i zmęczenie. Dzięki planowaniu
alternatywnych szlaków metabolicznych zużywających tłuszcze jako materiał
energetyczny dla pracujących mięśni, co wiąże się ze wydłużoną zdolnością pracy
mięśni. Możemy używać ich także jako środków wzmagających koncentrację przed
nauką.
prawda jest taka że tylko niewielka ilość spalaczy działa patrząc na te najlepsze http://forum-sportowe.pl/topic/4-najlepsze-spalacze-t%C5%82uszczu-ranking/
OdpowiedzUsuń