Mniej białka wyższej jakości - większe przyrosty

Białko, każdy zna jego definicję. Bez białka nie ma mięśni, sprawa jest oczywista. Nie będę się rozpisywał czym jest, skąd się wzięło i z ilu aminokwasów się składa. To bzdury, które nie są potrzebne do tego, żeby posiadać wysportowane ciało.




Pamiętać należy o kilku kwestiach podczas spożywania białka:

1) Jego nadmiar jest szkodliwy dla organizmu
2) Białko z pokarmu jest dużo lepiej przyswajalne niż to z proszku.

Zdziwieni ? Białko w dużej ilości szkodzi i mówią o tym książki akademickie i wykłady znanych profesorów medycyny, dietetyki czy farmacji.

Zapytacie więc skąd przekonanie o tym, żeby jeść 2g do nawet 4g białka na kg masy ciała. 
Kasa misiu, kasa !

Nikt z producentów białka nie wmówi wam, że należy go jeść mało, bo stracą wówczas klientów.
Jedno jest pewne, według moich wieloletnich obserwacji optymalna ilość białka to nawet od 1g do 1,5g na kg masy ciała - to jest wystarczająca ilość do robienia masy i rzeźby.

Do czego zmierzam ? Do tego żeby nie przejadać się mięsem, które niewiadomo czym jest obecnie faszerowane oraz nie przejadać się tanim proszkiem białkowym, który niewiadomo z czym jest zmieszany.

Równanie matematyczne jest proste. Spożywasz duże ilości białka z tanich źródeł białka (przeceny mięsa w supermarkecie, jajka najniższej jakości, tanie ryby i tani proch) to dostarczasz do organizmu innego rodzaju shitt , który jest tam zawarty !

Stawiajcie na jakość  ! Jedzcie mniej białka a dobrej jakości !!

Zapamiętaj !

1) Jeżeli mięso tylko ze sprawdzonego źródła
2) Jajka Eko lub przynajmniej z chowu ściółkowego
3) Odżywki białkowe od pewnych firm z górnej półki (PL > USA* ).

Wydaj miesięcznie te same pieniądze na wyższej jakości produkty białkowe a od razu zauważysz różnice !
*Opowałbym za Polskimi producentami białek, Unia Europejska wymaga sporych kontroli przy produkcji spożywczej. To co sypią w USA jest pod mniejszym nadzorem, a jak wiemy były już wałki z różnymi producentami.

Jeżeli macie pytania to piszcie śmiało, tutaj lub na fanpage'u.

Pozdrawiam
Artur Mydlarz

9 komentarzy:

  1. A wiec jakie produkty proponujesz a jakie odradzasz aby spożywać?

    OdpowiedzUsuń
  2. "Jeżeli mięso tylko ze sprawdzonego źródła" - Po czym poznać, że źródło jest dobre?

    OdpowiedzUsuń
  3. skąd mam wiedzieć który np. kurczak jest lepszy ten od "marka" czy od "marka".
    pomijając kurczaki te w hiper/super marketach które są pakowane.
    ciężko poznać prawdę skąd jest dane mięso, to nie jajka gdzie masz oznaczone skąd pochodzą.
    a i jakie ryby twoim zdaniem są źródłem dobrego białka (pomijając łososia bo to chyba każdy wie a mało kogo na niego stać żeby to jeść dzień w dzień)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mieso poznasz po jego wygladzie w dużej mierze poczytaj troszke . A jesli to dla ciebie za trudne mozesz kupic tzw. Kurczaki kukurydziane ktore pochodza z chowu eko. Lub poprostu znalezc dobry sklep miesny i dobrze sie w nim dogadywac . Co do ryb kazda z nich ma dosc spore ilosci bialka . Wiec jest w czym wybierac . Pomijaj tylko ryby smieciowe jak panga . Bo nie chcesz wiedziec jak w chinach choduje sie ten syf .

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Ciekawe wnioski, ale prosiłbym o rozwinięcie tematu. Ostatnio zainteresowałem sie odżywkami białkowymi ActivLab-u, Polskiej firmy. Jakie Twoje zdanie na ten temat, ew. prosze o przyklady producentów. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. w zasadzie nic nowego nie powiedziałeś, myślałem że ktoś bd miał jakieś bardziej wartościowe info

    OdpowiedzUsuń
  7. Przykro mi balcifer. Z drugiej strony cieszy wyedukowanie czytelników :).

    OdpowiedzUsuń
  8. nie no artykuł jest ok bo jestem pewien że duża ilość osób nie zdaje sobie z tego sprawy że np. za dużo białka spożywają. chociaż znając podejście polaków to i tak puszczą to mimo uszu.

    OdpowiedzUsuń
  9. najlepszym źródłem białka są i będą zawsze żółtka jaj wszyscy producenci dążą do tego aby ich produkt był najbardziej zbliżony do nich pod względem jakościowym i biologicznym jak chemia może być lepsza od natury?

    OdpowiedzUsuń

Suplementacja w trakcie treningu?

Posiłki przed – i potreningowe nikogo nie dziwią, jednak niedawno pojawił się także nowy trend. Jest nim picie napoju izotonicznego w trakc...