Które węglowodany są najlepsze w danym momencie
Od pewnego czasu w środowisku trwa dyskusja której tematem jest rodzaj źródła węglowodanów, jaki należy stosować przed i po treningu. Jeszcze 10 lat temu węglowodany oznaczały po prostu carbo – mieszankę sacharydów o różnej długości łańcucha, zawierającą kombinację cukrów prostych i złożonych. Jakiś czas później, naukowcy zajmujący się wpływem różnych źródeł pożywienia na organizm, odkryli znacznie lepsze produkty uzupełniające glikogen (glikogen to cukier mięśniowy stanowiący najszybciej dostępne źródło energii dla pracujących mięśni). Carbo odeszło na drugi plan, ustępując pola skrobii jęczmiennej, skrobii kukurydzianej, woskowi kukurydzianemu i pozostałym popularnym wielkocząsteczkowym węglowodanom.
Zastanawiałem się jednak, jakie są korzyści ze stosowania jednego i drugiego źródła węglowodanów? Czy w każdej sytuacji warto spożywać takie samo źródło cukru? Kilogram carbo to koszt około 25 zł, kilogram skrobi jęczmiennej to wydatek dwukrotnie wyższy, około 55 zł. Szczególnie biorąc pod uwagę, że węglowodany spożywa się w znacznej ilości, a dla osoby o wadze 80 kg zaleca się przynajmniej dwie 50. gramowe porcje, przed i po treningu.
Indeks glikemiczny to specjalny sposób klasyfikacji źródeł węglowodanów, który pokazuje stopień wzrostu poziomu cukru we krwi po spożytym posiłku. Im wyższa jest wartość IG, tym szybciej dany pokarm podnosi poziom cukru we krwi.
Nie można nie wspomnieć, że węglowodany o wysokiej wartości indeksu glikemicznego wywołują również wahania stężenia glukozy w organizmie człowieka, co nie jest szczególnie korzystne.
Według przeprowadzonych dość dawno badań, połączenie węglowodanów prostych ze złożonymi wpływa na szybki, ale stabilny wzrost poziomu glukozy we krwi, nie wywołując przy tym ani skoków, ani spadków energii. Nawet badania obejmujące hospitalizowanych pacjentów z cukrzycą przeprowadzone ponad 60 lat temu wykazały, że połączenie tych dwóch źródeł węglowodanów jest lepszym wyborem, w wypadku zapotrzebowania na szybką, długotrwałą energię.
Dla osoby trenującej oznacza to jedno. Jeśli chcesz uzupełnić węglowodany przed treningiem, połącz cukry proste ze złożonymi. Po treningu węglowodany wchłaniają się niemalże tak samo, bez względu na wielkość cząsteczki – w tym wypadku najlepiej sprawdzą się najtańsze cukry proste. Jednakże w ciągu dnia najlepszym wyborem będzie skrobia jęczmienna lub kukurydziana. Ja stosuję dokładnie taki schemat i jak do tej pory nie odkryłem lepszego sposobu na uzupełnienie węglowodanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz